Folge uns

Sei nicht schüchtern, melde dich. Wir lieben es interessante Leute zu treffen und neue Freunde zu finden.

Xiaoshan Innovation Polis · Pioneer Valley // The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

Text description provided by the architects.

Project name: “Cube” | Xiaoshan Innovation Polis · Pioneer ValleyLocation: Intersection of Gengwen Road and Qiannong East Road, Xiaoshan Innovation Polis, Hangzhou, ChinaClient: Hangzhou Xiaoshan Innovation Polis Investment and Development Co., Ltd.Category: office buildingGross floor area: 79,134 square metersPlot area: 16,667 square metersCompletion time: May 2020Architecture design: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

(UAD)Design website: http://www.zuadr.comChief architects: Chen Jian, Chen LuDesign team: Hong Xiaoquan, Yu Guomin, Tao Jingjin, Huang Wu, Yin Xiong, Meng Liang, Shou Chenxing, Wang Bo, Wu Caifei, Zhang Minmin, Jiang Hao, Yang Xin, Mo YunfeiConstruction drawings: GMAIDPhotography: Zhao QiangVideo: https://youtu.be/6pX–9LPI7801 BackgroundThe project is one of the early built constructions in Hangzhou Xiaoshan Innovation Polis, which sits on the south bank of Qiantang River.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

It was built in the context that Xiaoshan Innovation Polis was identified as a key node for Hangzhou’s river-centered development strategy, Qianjiang Century City began to take shape and the Airport Economic Demonstration Zone was just approved. The client urgently hoped to create an architectural landmark for Xiaoshan Innovation Polis and inject vitality into the wider new urban area, with high expectations for the theme, image and iconicity of the building.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

Meanwhile, as the Internet celebrity economy is rising, the main challenge for the project was how to create an iconic, lively and instagrammable building under the height limit.02 Theme & imageTo cater to the needs of young innovators, researchers and entrepreneurs in Xiaoshan Innovation Polis, the design adopts the concept “Cube”, which signifies the infinite possibilities of entrepreneurship and scientific research and the vitality of youths.With staggered elegant cubic volumes and artificial lighting at night, the building presents a futuristic, instagrammable image throughout the day at the side of the Hangzhou-Ningbo Expressway, hence becoming an iconic landmark that represents Xiaoshan Innovation Polis.The facades of the tower take design cues from the “3×3 grid”, and draws on local traditional “lacework” handicrafts to form unique exterior patterns, which embody the inheritance of local culture.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

Besides, the design also focuses on the integrity of the fifth facade to form a unified building image.03 Playfulness & practicalityThe spatial organization also takes “cube” as the motif. Main functions including scientific research, office, entrepreneurship and commercial services are well organized, thus achieving the unity of functionality and form.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

The commercial spaces of the podium consist of several “cubes”, and the gaps between those “cubes” turn into entrances and exits facing the urban roads.

The layout positively echoes with the traditional spatial pattern of streets and alleys, and forms a straight internal commercial circulation, making the commercial space organization more clear, efficient and coordinated.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

The staggered volumes of adjoining upper and lower podium volumes naturally form a series of rooftop terraces, open-air spaces and inner atriums, which greatly improve spatial experience, provide more expanded commercial spaces and create a pleasant commercial atmosphere. The tower adopts a double-layer curtain wall system for playful facade image and great daylighting and ventilation.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

The curtain wall of the podium uses glass and colorful aluminum panels, and shows a strong futurist feeling and rhythm through the alteration of colors.04 Nature and energy savingThe design widely employs energy-saving techniques to create a good interior environment. The workspace of the tower draws inspiration from traditional Hui-style architecture that features an open-air courtyard enclosed by rooms on four sides, hence shaping a full-height atrium with a height of 80m.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

Based on the reasonable depth, both workspace and the core tube embrace good daylighting and ventilation. The operable glass skylight above the entrance foyer enhances the fluidity of air, thereby greatly improving the internal micro environment.05 ConclusionSince completion, the “Cube” has gained wide praise for the excellent combination of theme and form, playfulness and practicality, nature and energy saving, and meanwhile received attention and hits on many video media platforms such as Yangshipin.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

It will grow together with Xiaoshan Innovation Polis, and witness the glorious chapter of urban construction on the south bank of Qiantang River in the Asian Games era..

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

© The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

Xiaoshan Innovation Polis · Pioneer Valley Gallery

The post Xiaoshan Innovation Polis · Pioneer Valley // The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. appeared first on Journal.

BAUBIBLE TEST