Folge uns

Sei nicht schüchtern, melde dich. Wir lieben es interessante Leute zu treffen und neue Freunde zu finden.

The Skywalker House // S.PIN ARCHITECT

Text description provided by the architects.

THE SITE & BRIEF
The Skywalker House, a house design prototype that ‘skywalks’ on a 42 degree slope, minimising footprint & complementing the surrounding green at the same time, proofing the viability of the co-existence between nature and architecture.
The house, for a medium size family, is located at Bangsar, a hilly posh suburb near Kuala Lumpur, Malaysia.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

The site is at the least developed section of the suburb surrounded by green. The brief called for a 3-level modern house which has to sit comfortably on a steep 0.2 acre site overlooking the surrounding urban skyline. The only access is from the slope toe, 19 meter lower than the rear boundary.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

The gentle profile at the hilltop is only 15% of the site area. This has prompted the architect to seek a new prototype design for this challenging condition. CONCEPT Taking advantage of Malaysia rich multi-racial heritage (Malay, Chinese & others), the architect drew inspiration from the local ethnics’ vernacular architecture to address the design challenges.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

One of it is borrowing idea from the Malay vernacular architecture to lift this modern house off the ground to minimise impact on the terrain & trees. 30% of it has also been cantilevered to minimise the stilts intrusion, with only retaining wall at the slope toe to house car park.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

SPACE PROGRAMMEOne makes a dramatic arrival at the elevated entrance porch at Level 2 via a 18-meter high transluscent lift shaft from the car park at the slope toe. When ascending to the entrance level, the outdoor glass jacuzzi greets one midway thru, heightens one’s anticipation of what to come next.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

At the end, the lift door open to a panoramic skyline on one side & an elevated pool courtyard on the other side.
The common spaces are concentrated at Level 2 with the elevated pool courtyard as the centre feature. All these indoor spaces are interwoven with semi-enclosed family social spaces.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

FORM, ELEVATED COURTYARD & WIND CHANNEL The house basic geometric form enables efficient floor plan. It helps to save enough space to enable the ‘missing’ flat garden land to be brought up to the elevated building via an elevated pool courtyard. The form also enables efficient structure design and help to cut the steel & concrete usage. Deriving idea from local old Straits Chinese courtyard home, the linear courtyard was designed to form wind channel punching thru patio and out at the rear garden.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

The Binnoli Effect of narrowing wind path increases the wind velocity when the house captures the high level wind from the front. The pool water cools down the wind channels through the narrow courtyard,
creating cooling micro-climate in and around the house despite under the tropical sun. The breath-taking cantilevered infinity pool at the elevated courtyrad overlooks Petaling Jaya skyline.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

CLIMATIC DESIGN The building faces south with the front façade projected concrete frame shades the glass facade. The side windows that face east-west are kept minimal. Most large openings face inwards towards an elevated courtyard.CAISSON FOUNDATION & REDUCED USE OF CONCRETEThe core of the building is reinforced concrete frame. Caisson foundation system which only involves manual casting was adopted.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

This is to avoid flattening the slope to mobilise pile rigs.The absent of extensive retaining walls to support the earth & building has substantially reduced the use of concrete. EXPERIMENTAL PASSIVE VENTILATION DESIGN1. Ventilation pits on wall for ceiling ventilation creates cool air pocket in the ceiling space. The idea was derived from ‘Hong Kang’ (Wind Hole), ventilation openings above windows found in local traditional Straits Chinese home that vent out warm air at high level
2.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

Louvre Wall & Skylight: The traditional local Malay house shutter window with louvres was remodeled and romanticised into extensive louvre wall to create a unique breezy but still private shower environment at top floor 3. Inspired by the traditional Straits Chinese house air well, bath suite of this house opens to a mini courtyard, a design that encourage warm and cool air exchangePERFORMANCE IN USE1. The elevated structure gets fresher air compared to the typical landed houses.

© S.PIN ARCHITECT

© S.PIN ARCHITECT

The air is cooler at night and the family sleeps with open window without operating air-conditioner or fan. This is rare in this highly urbanised area where everyone lives in air-conditioned building capsules.2. The wind channel microclimate effect, the deeply shaded elevated courtyard, water-cooled semi-enclosed space around the courtyard enable the family:a. to hangout around the courtyard outdoor even at noon.

b. to be in the living, dining & kitchen without air-conditioner.c. enjoys extensive natural light without direct heat gain due to the deep verandah.3. The full louvre walls keep the kitchen & bathroom running with zero mechanical ventilation system thus far.4. Item 1, 2 &3 above together with the low E glass installed save 30% of the supposed electricity consumption.5. The elevated structure consumes 30% less steel & concrete than its neighbouring lot houses on similar site condition but with conventional retaining walls.

6. The rain water tank has helped to reduce the piped water consumption for irrigation about 10% of the supposed piped water consumptionSOCIAL SPACE The courtyard become the family popular hangout space in the evening due the sense of conducive space created by the courtyard. PROJECT SIGNIFICANCE Taking advantage of Malaysia rich multi-racial heritage, the architect drew inspiration from the local ethnics’ vernacular architecture to address the challenges posted by the site and by the warm & humid tropical weather via modern language: 1. Borrowing environmental-friendly strategy from the Malay vernacular architecture with house on stilts, the project explored new prototype for Malaysian houses on slope.

It may set a new development model for future buildings around the Bangsar hilly area which is currently bulldozed by houses’ extensive retaining walls and ramps (refer current Bangsar pics below). Like the Malay house, the on-stilts feature provides additional privacy and security. 2. Translating idea from local traditional Straits Chinese courtyard home, various natural ventilation inducer designs have been introduced in this house.

Together with the greenery surrounds the building, these features enable substantial part of the house to be fully naturally ventilated, a rarity in this highly urbanised area. The air at the elevated level is cooler at night and the family sleeps with open windows without operating air-conditioner or fan.

3. Within the context of the modern suburb, traditional tropical architecture language: orientation, internal planning, ventilation & shading has been subtlely and unpretentiously incorporated in modern architecture thru this project with the aspiration to bridge the traditional architectural value and modern design language, creating a springboard for future development in Malaysia hilly area..

The post The Skywalker House // S.PIN ARCHITECT appeared first on Journal.

BAUBIBLE TEST