Folge uns

Sei nicht schüchtern, melde dich. Wir lieben es interessante Leute zu treffen und neue Freunde zu finden.

Park Santa Fe // grupoarquitectura

Text description provided by the architects.

Park Santa Fe was designed in collaboration between the renowned firm Grupo Arquitectura and FJGC studio. It is a Multi-Purpose Corporate Building comprised of two commercial levels, seven office levels and two amenity levels.
It has a total of 32,836 square meters including three basements for parking (with a parking occupancy capacity of up to 600 parking spaces).

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

Construction began in January 2015 and was completed in January 2021.

The volumetrics, in conjunction with its rear context, refers to the way in which a quartz comes out of the natural rock; an illusion reinforced by the choice of the materials that make up its collective: the natural tepetate of the hill, granite, glass, aluminum and surfaces that allow for multiple reflections between its different components.
The first two levels are tucked into the upper volume and are lined with materials that transmit the tectonic image of the building, such as brushed granite, exposed steel elements and exposed concrete.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

These levels comprise the commercial area, which has 1,900 square meters of profitable space. There is also the Motor Lobby, security booths, a perimeter channel that collects all the rainwater that falls on the rear slope; a glass-lined sculptural staircase, which, through a series of crystals and strips of light, creates an 11-meter-high Infinity Mirror; a panoramic elevator that connects these two floors; and at the end the office Lobby.
The Lobby is a space 10 meters in height and it is located in the center of the volume; the walls are panelled with Granite Metalicus, floor in Absolute Black Granite and a soffit constituted by a 144 square meter Marimba which acts as an articulation between the inside and the outside as it culminates in a 12 meter overhang over the Lobby Motor.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

The Marimba is formed by a grid of aluminum profiles, between which there are strips of glass. At the center of the space is a work designed especially for the space, entitled “Il Baldacchino”, which consists of a chandelier composed of a three-dimensional grid of 5-meter long tension rods on which 1,500 brass plates are suspended.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

At the bottom of the chandelier is a series of perimeters of brass prisms with light sources on their upper and lower faces. The lower ones illuminate the reception desk, while the upper ones generate a luminous effect, where the light filters as it hits the suspended brass plates. The Lobby is served by three Transfer elevators and four elevators that connect to the upper floors.
The next seven floors have 1,700m2, 4.80m mezzanines and are intended for office use.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

Each floor has two emergency stairways, restrooms for women, men and families and/or people with disabilities, electrical room and IDF room, as well as a metallic platform in Cantilever for the latest generation of variant refrigeration equipment.
On the top two floors is the Business Center, which is a series of multipurpose spaces that serve the office levels.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

They consist of a double-height High Rise Lobby, a central space that can be subdivided to configure spaces from 40 to 300 square meters; restrooms, industrial kitchen and finally a Roof Garden of 850 square meters, which has a 180-degree view of the Santa Fe highline.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

The volume of the BC is made up of a two-level structure entirely conceived by apparent metallic elements and which makes use of its prefabricated elements (cores, beams, tensors, profiles and marimbas) to generate a collection of light sources which are hidden from the observer and only their effects are perceived on their different surfaces.
Park Santa Fe was visualized and projected from the beginning as a building that sought not only to make its operation more efficient but also to act as an agent of change for the way in which users perceive a sustainable building, seeking to act as a cultural incentive with respect to the environment.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

To this end, it was planned to keep all the infrastructure that makes the project a sustainable building exposed and visible to all users and visitors. For example, the Treatment Plant (with a capacity of 1. 2lt per second that provides service to 100% of the green areas and WC discharges) is located in the Motor Lobby; the species selected for the green areas are endemic to Mexico City and their irrigation is by micro-sprinkling; no non-perishable material such as plastic was used on any surface; The sunshades over the windows prevent excessive UV rays from entering; all the Clean Air Injection equipment for internal spaces are exposed on metallic platforms on each level; as well as the Solar Panels ( which produce 33,544kWh) can be seen from the road that travels on the upper part of the slope.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

The entire electrical network travels through an electroduct which has several benefits, such as being compact, it guarantees a very low loss of energy and which is delivered directly to the site. The energy is delivered directly to the private spaces, without the need for individual feeders to be fitted.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

The Emergency Power Plant has a capacity of 800kW, which can cover up to 12 hours of full load, supplying its users with 20 watts per square meter in an emergency state. We believe that it is not enough for a building to meet a simple efficiency standard, but also to become a spearhead in the field of construction, architecture and engineering in Mexico.
.

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

© grupoarquitectura

Park Santa Fe Gallery

The post Park Santa Fe // grupoarquitectura appeared first on Journal.

BAUBIBLE TEST