Folge uns

Sei nicht schüchtern, melde dich. Wir lieben es interessante Leute zu treffen und neue Freunde zu finden.

House R // Jakub Kolarovič Architects

Text description provided by the architects.

House R is located in the area of city Rovinka, which is characterized by low density development of family houses from the 20th century. The longitudinal plot of land made it possible to locate the house in a more intimate part, further from the main traffic that connects the southern cities with Bratislava.

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

The architecture of the house was defined by its environment. Longitudinal narrow land and space requirements defined the house with two main facades. The northern façade closes against the new multi-storey residential development, while the southern sunny side is as open as possible to the garden. The side facades are fully enclosed and respect the privacy of the surrounding residential area.

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

The house is covered in a brick cladding, which with its irregularity creates a contrast with the smooth glass surfaces of aluminium windows. The mass of the two-storey brick house is supplemented by the volume of the garage, which is lined with wooden cladding in its entire area. The system of hidden garage doors enhances the compactness of the volume.

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

The wooden cladding goes all the way to the entrance loggia. The contact of the two materials creates tension – an accent to the main entrance to the house. The house is accessible from the northern part of the site through the concrete courtyard, which is in contrast with the southern garden.

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

The green island with a tree complements the composition of the minimalist facade and creates privacy for the study room. The secretiveness of the northern façade is replaced by it opposite meaning after entering the house. The view from the entrance hall via the symmetrical portal which connects the common areas with the entry acts as a filter between the diametrical characteristics of the external environment.

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

The central staircase is complemented by a roof skylight, which illuminates the generous entrance area. The simplicity of the chosen materials used in the interior creates a „clean canvas“ for the play of light, which is constantly changing. The principle of roof lighting is repeated in the bathrooms and the wardrobe on the 2nd floor.

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

.

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

© Jakub Kolarovič Architects

House R Gallery

The post House R // Jakub Kolarovič Architects appeared first on Journal.

BAUBIBLE TEST